Elmia Subcontractor 2015

Övergripande copy och on-site branding

Elmia Subcontractor är Sveriges största fackmässa för underleverantörer inom tillverkningsindustrin. Karin har skrivit en stor del av alla texter till marknadsföringen av 2015 års mässa och jobbat med placering och formulering av information och branding på själva mässan.

Under året har Karin fungerat som kommunikativt bollplank och stöd till mässans projektledning, och varit med i produktionen av årets annonskampanj ”Industrin. På riktigt.”

Karin har varit redaktör och skribent för mässans 5-sidiga annonssektion i Dagens industri och skrivit många av mässans texter för webben, pressreleaser, inbjudningar, artiklar i mässans magasin och redaktionella annonser i fackpress.


Artikel i Elmia Subcontractors mässmagasin:

SKF:s applikationsteam: ”Vi älskar problem”

I världens största pariserhjul, i framtidens flygmotor och i otaliga tillverkningsmaskiner inom industrin. SKF:s hjullager är en viktig led i produkter och produktionssystem över hela världen. Fredrik Hallström är chef för bolagets applikationsingenjörer i Norden och brinner för att hitta smarta lösningar på kundernas problem.

Foto: Patrik Svedberg
Fredrik Hallström är chef för applikationsingenjörerna inom SKF Norden. Foto: Patrik Svedberg

Pariserhjulet The High Roller – 168 meter högt med 28 gondoler och plast för totalt 1 100 personer – stod klart i Las Vegas förra våren, bland annat tack vare expertis från applikationsingenjörerna på SKF. ”Man kan verkligen säga att vi brinner för att lösa problem. Med The High Roller krävdes avancerad modellering och simulering för att utforma de två sfäriska rullager på vardera 8,8 ton som hjulet roterar på. Utmaningarna var bland annat att klara de enorma påfrestningar som det stora hjulet utsätts för och minska underhållskostnaderna”, berättar Fredrik Hallström.

Med The High Roller krävdes avancerad modellering och simulering för att utforma de två sfäriska rullager på vardera 8,8 ton som hjulet roterar på.

Just underhållskostnader är något som många företag brottas med, vare sig det gäller tillverkningsmaskiner eller slutprodukter. Här finns mycket att vinna, om man hittar sätt att minska behovet av underhåll, menar Hallström. ”Ett exempel är att vi lyckats förlänga underhållsintervallen med upp till 50 procent för tåg genom att analysera och uppgradera lagren, vilket har inneburit ordentligt minskade underhållskostnader för kunden.”

SKF:s historia började med att Sven Wingquist uppfann det sfäriska kullagret, för att maskinerna i Gamlestadens textilfabrik skulle fungera bättre. Sedan dess har det gått över hundra år och bolaget har vuxit till en global spelare med nära 50 000 anställda. ”Vi har lång erfarenhet och samlar hela tiden på oss ny kunskap från våra kunder i många skilda branscher över hela världen. På det viset kan vi också dra paralleller och hitta smarta lösningar över branschgränserna”, berättar Fredrik Hallström och berättar om SKF:s linhjulsenhet för pappersbruk, skapat med inspiration från hjullager som man tidigare utvecklat för fordonsindustrin. ”Om hjulen på en bil kan stå emot vatten, värme, högtryckstvätt, axialkrafter och stötlaster, varför inte använda samma princip till en linhjulsenhet i en pappersmaskin? Resultatet blev en underhållsfri enhet som är lätt att installera och har en patenterad låsanordning som hindrar hjulet från att lossna från sin axel. Vi har en kund, ett svenskt pappersbruk, som har kört dessa enheter i över åtta år utan att behöva underhålla dem.”

Bolaget har ställt ut på Elmia Subcontractor under många år och kommer att finnas på plats även i höst. ”Det är en viktig mässa för vår verksamhet och våra kunder. Vi pratar gärna med chefer och inköpare, men hemskt gärna också med teknikerna bakom produkterna. Det är ju de som verkligen kan se vinsten med olika tekniska lösningar.”

Case: Elmia Subcontractor 2015. Copywriter: Karin Marks. Grafisk formgivare: Fredrika Ottosson. Projektledare: Karla Eklund. Uppdragsgivare: Elmia AB.