Content för Concept

conceptkatalog

Redaktionella artiklar för produktkatalog och webb

Karin har skrivit flera artiklar till Concept Träningsredskaps produktkatalog.

Bläddra i katalogen eller läs två av artiklarna här:


Concept möter

Wolfgang Pichler

Vi har bokat telefonintervju och han svarar efter första signalen. ”Jag sitter och kör ett pass på cykeln men vi kan prata under tiden”, flåsar han. Demontränaren som återigen har tagit det svenska skidskyttelandslaget under sina vingar. Två timmar tränar han på cykel och roddmaskin. Varje dag. Det säger ganska mycket om hans disciplin, som så många av hans åkare vittnar om.

När Wolfgang Pichler kom tillbaka till Sverige som landslagstränare 2015, efter några år som tränare för Rysslands damlandslag, var det inget tvivel om hans fokus. ”Vi ska skapa ett riktigt bra team för framtiden. Men det handlar om hårt arbete och kommer att ta ett par år innan vi ser riktigt bra resultat.”

Det är mycket som spelar in och de som har talangen och viljan att bli världsettor, de växer inte på träd.

Redan i början av 2016 stod Pichler-tränade Hanna Öberg överst på pallen i junior-VM. Och i VM någon vecka senare visade flera av svenskarna fina resultat. Det efter år av framgångs-vakuum för svenskarna. Och då undrar man ju, vad är det han gör den där Pichler? ”Ha, ha. Man måste träna hårt, ha disciplin, en bra ”team spirit” och en riktigt bra träningsfilosofi. Det är mycket som spelar in och de som har talangen och viljan att bli världsettor, de växer inte på träd”, säger han och tar Magdalena Forsberg som exempel. ”Hon var kanske den bästa någonsin. Vi hade ett bra system och ett perfekt team. Men hon tränade också otroligt hårt.”

Ett nytt inslag i träningen för de svenska atleterna är SkiErg från Cocept2. Pichler köpte in två maskiner till ryska landslaget redan för fyra år sedan och kunde snabbt se goda resultat. ”Träningen liknar vanlig skidåkning väldigt mycket och datorn gör att man kan träna mycket exakt. Den tränar både överkropp och uthållighet med bra resultat och är ett lysande komplement till skidåkningen utomhus”, berättar han, men vägrar avslöja några detaljer om träningen. ”Vi har så klart speciella program, men de är väldigt hemliga.”

Även för den vanliga motionären, utan demontränare och elitambitioner, kan SkiErg vara en bra väg till bättre resultat. ”Det är ju jättebra att kunna träna hemma eller i gymmet när man inte har tid eller möjlighet att träna i spåret. Man blir starkare i överkroppen och får större uthållighet. Vi har gjort test som visar att träning på SkiErg ligger överraskande nära riktig skidåkning.”

Jag tränar varje dag. 10 minuter rodd, 10 minuter cykel, sex gånger om.

Själv tränar Wolfgang Pichler hårt på roddmaskin och träningscykel. Efter en knäoperation fick han order av sin läkare att gå ner i vikt för hälsans skull. På grund av knäet kunde han inte löpträna, så han började ro i stället. Hösten 2015 hade han gått ner 25 kilo och knipit en silvermedalj i tyska roddmästerskapen. Var det någon som nämnde disciplin? ”Jag tränar varje dag. 10 minuter rodd, 10 minuter cykel, sex gånger om. Benen, överkroppen, mage och rygg, armar – hela kroppen tränas i roddmaskinen, plus att det är riktigt bra uthållighetsträning. Jag kommer aldrig att sluta ro.”

Det finns ingen anledning att inte tro på hans ord. Och hans vilja och envishet smittar av sig, det kan inte minst landslagsåkarna vittna om. ”Wolfgang har ett enormt driv och han brinner så otroligt mycket för skidskytte. Hans engagemang höjer de aktiva på ett sätt man inte tror är möjligt. När han står ute i spåret och pushar på tror man mer på sig själv”, sa Sverige-ettan Mona Brorsson till Dagens Nyheter i mars 2016.

Ja, när Pichler bestämmer sig för något, då blir det så.


Seth Ronland

3D-träning för alla

En patient kan avboka sin ländryggsoperation. En 80-åring kan ta på sig skorna utan att känna smärta i ryggen. En NHL-spelare blir skarpare på isen. 3D-träning är framtidens självklara träning för alla, menar Seth Ronland, en av Sveriges mest meriterade PT:s.

Seth Ronlands klienter är alltifrån elitidrottare till rehab-patienter och seniorer. Och även om de alla har olika förutsättningar och mål har de också alla något gemensamt, menar han. ”För att kroppen ska fungera i längden behöver man lära sig att minska belastningar och öka rörelsefriheten, det gäller alla. Och det når man genom 3D-träning”, säger han och gör en jämförelse med en inbromsande bil.

För att kroppen ska fungera i längden behöver man lära sig att minska belastningar och öka rörelsefriheten, det gäller alla.

”Om man ska stanna en bil som kör snabbt kan man antingen trycka bromsen i botten eller bromsa in sakta. Konsekvensen av den snabba inbromsningen blir att däcken slits väldigt snabbt. Vi försöker i stället se till att folk kan göra en snäll inbromsning. Ge dem kapacitet att bromsa in sakta, i varje led i hela kroppen.”

De sista åren har 3D-funktionell träning, som Seth utvecklat tillsammans med PT-kollegan Andreas Öhgren, blivit en supersnackis i hela träningsvärlden. Träning som involverar alla kroppens muskler och leder samtidigt, i samspel med varandra, på samma sätt som man använder kroppen omedvetet i rörelser till vardags.

Tränar man tredimensionellt bygger man ett fundament till en hållbar kropp i längden

”Om man bara är ute efter hälsa och att må bra är 3D-träningen fullt tillräcklig. Sedan kan man lägga till en massa annan träning, som styrketräning, yoga eller cross-fit, om man tycker att det är roligt. Men det är inte det senare som gör att man kan leva i många år utan att ha ont. Tränar man tredimensionellt bygger man ett fundament till en hållbar kropp i längden”, säger han och berättar att träningen till och med kan läka redan uppkomna skador. ”En av våra 3D-tränare har en klient som blev sjukskriven för Spinal stenos (förträngning i ryggradskanalen), med mycket smärta och i princip ingen rörlighet alls. Han började med 3D-övningar för att åtminstone göra rehabiliteringen efter den operation som var planerad så kort som möjligt. Men när dagen för steloperationen kom några månader senare var han så pass frisk att operationen avbokades!”

Förutom att träna sina egna PT-kunder håller Seth utbildningar i just funktionell 3D-träning. 2010 började samarbetet med Concept, då med utbildningar inom TRX. Ett samarbete som har fortsatt och vidgats. Idag är Seth en viktig kugge i Team Concept, där han skapar skräddarsydda 3D-workshops och utbildningar i bland annat TRX, VIPR och Triggerpoint.

Case: Concept Produktkatalog. Copywriter: Karin Marks. Grafisk formgivning: Lotta Frössberg. Uppdragsgivare: Concept Träningsredskap.