Publik intervju

Intervju med Cecilia Blankens under en kväll med nätverket JaneJkpg.

Cecilia Blankens

Efter att ha jobbat som journalist på en rad magasin, Expressen, Sveriges Radio och Mix Megapol bytte Cecilia Blankens till en helt ny karriär för fyra år sedan. Familjen flyttade till Los Angeles och plötsligt stod alla dörrar öppna.

Hon bestämde sig för att följa sin dröm och starta ett eget skoföretag. Sagt och gjort, framgångsrika Blankens var fött. Hon skriver fortfarande lite, bland annat en blogg hos Femina, men idag är Cecilia i första hand designer, företagare och entreprenör.

När du flyttade till Los Angeles och startade skomärket Blankens hade du ingen tidigare erfarenhet av varken skodesign eller att driva ett sådant företag. Vad har du lärt dig på resan?

– Framförallt har jag lärt mig att inte vara så hetsig. Förr ville jag att allt skulle hända på en gång. Fick jag en idé och den inte var igång dagen efter så var det en dålig idé. Nu har jag tränat mig på att tänka marathonlöpning. ”Varje litet steg räknas, ingen stress, inga snabba beslut.” Det kommer inte helt naturligt för mig, men jag märker att det är bra att tänka efter ett par gånger.

Vad är framgång för dig?

– Jag behöver inte vara störst och bäst och mest framgångsrik för att vara nöjd. Jag kan verkligen tycka att jag duger jättebra på den nivå som jag är. För mig är det en personlig framgång att jag har gjort plats för mitt inre driv. När jag känner att jag har vågat. Jag kanske inte alltid lyckas, det kanske inte alltid blir riktigt som jag tänkt mig. Men när jag har ett kli på att göra någonting och faktiskt vågar utforska det pirret, det är framgång för mig.

Att ha ett kli på att göra något och faktiskt våga utforska det pirret. För mig är det en personlig framgång att jag har gjort plats för det inre drivet.

– Att jag startade skoföretaget är en sådan sak. Jag hade verkligen kunnat låta bli att göra det också. Jag hade kunnat tänka att det är läskigt och svårt och ”jag kan väl inte designa skor, jag är ju bara från Mariestad.”

Många tycker att det är modigt att starta eget. Känner du dig modig?

– Jag kände mig inte modig då, men nu i efterhand kan jag tycka att jag var rätt cool som bara gjorde det. Jag tycker att det är coolt att våga sig ut på lite tunn is.

Och du vågade. Har du något tips till den som har en idé, kanske vill starta eget eller satsa på något nytt?

– Man ska inte vara för riskmedveten. Det finns alltid saker som kan hända, men man måste bara våga tro på det och vara beredd på en och annan motgång. Det är inget att vara rädd för. Bara kör! Sedan ska man absolut ha en tydlig vision. Om visionen är glasklar gör det inget om runtomkringet är lite oklart.

Har du någon gång känt ”shit, nu går det åt skogen”?

– Ja, det gör man ju varje dag. Men i LA är det inte alls så skämmigt som i Sverige. Man kanske testar en skådespelarkarriär, men funkar inte det så kör man taxi i stället. Det är ingen big deal, det är bara så. Det behöver ju inte bero på att man själv är dålig för att något inte funkar, det kan ju vara omständigheterna. Eller vad gör det förresten, om det visar sig att man faktiskt var dålig? Man kan ju inte vara bäst på allt.

Du är väldigt involverad i hela tillverkningskedjan, från design till färdig sko och kontakten med återförsäljare. Dessutom har du flera anställda. Hur bra är du på att ta beslut?

– Hela jag är en stor magkänsla. Men samtidigt är den ju summan av mina erfarenheter och klokskap på något sätt. Man tror kanske att det är magkänsla, men det är ju för att man kan saker baserat på erfarenhet. Med tiden har jag också blivit bättre på att låta saker och ting marinera lite i huvudet innan jag bestämmer mig.

Hur har du förändrats som person sedan du flyttade till LA?

– Jag har lärt mig att det är okej att misslyckas. Det är en del av livet och inget att skämmas för eller ta personligt. Jag är inte fel bara för att saker inte alltid blir så bra som jag hoppas. Den energin finns verkligen i LA, det gör mig stärkt.

– För mig har det nog också varit bra, rent kreativt, att bryta mig loss lite. Jag var i min hemstad Mariestad häromdagen. Och när jag gick där på stan, i en hatt som jag tycker är så fin, kände jag ”herregud, är det ens lagligt att gå i hatt i Mariestad? Är det för knäppt?” Så jag tog av mig hatten och tänkte att det är ju tur att jag inte bor här i Sverige, då hade jag säkert varit lite fegare.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara