Family Living

”Hemma hos”-reportage

”Färgglatt är vår färg”

Att ta alla beslut tillsammans och pausa ofta för familjemys. Det är Linnéa och Simons recept för ett härligt hem i ständig förändring.

”Ha, ha, ja vi kanske bara har tagit en paus egentligen”, erkänner Linnéa och berättar att de faktiskt bodde tre år i huset innan de började med den stora renoveringen. Först säger de att de är klara nu. Kanske bara något litet kvar att fixa. Sedan kryper det fram att ”det lilla” handlar om att plocka ner en gigantisk murad spis, flytta flera väggar, bygga en altan, ett lekrum och en del annat smått och gott. ”Det var bra att bo in sig först. Men när vi kände oss redo och visste hur vi ville ha det rev vi ut halva nedervåningen och gjorde det nya köket. I efterhand kan jag tänka att det hade varit smidigare att göra den grejen innan vi skaffade barn. Nu hade vi precis fått Ebbe, så det blev en hel sommar med bebis och utan kök. Jag vet inte riktigt hur vi fixade det.”

Vi gör allt jobb själva och jag vill inte minnas tillbaka på småbarnsåren som ett ständigt renoveringskaos. Man måste ju umgås och mysa också!

Men man lär sig. Även om det finns många idéer på listan är Linnéa noga med att det inte bara blir husfix. ”Vi gör allt jobb själva och jag vill inte minnas tillbaka på småbarnsåren som ett ständigt renoveringskaos. Man måste ju umgås och mysa också!”

Om Ebbe, 3, får välja går han gärna ner till sjön och badar eller hälsar på kossorna i ladugården i närheten. Huset de bor i var från början Simons föräldrahem och ligger på föräldrarnas gård, på landet utanför Gränna. Även två av Simons systrar bor alldeles i närheten och kommer gärna på besök. ”Vi har stora familjer båda två och är alltid många när vi ses. Så när vi planerade köket ville vi att det skulle rymma hela gänget”, berättar Simon och tillägger att det faktiskt var han som valde den gröna färgen på luckorna. ”Annars är det mest Linnéa som har idéerna”, säger han med en blinkning mot sin fru. ”Ja, men det blev ju jättebra! Jag gillar det jättemycket. Färgglatt är liksom vår färg.”

Hylla från String, rosa bricka från Isa Form, köksassistent från Kitchen Aid, vägglampa från House Doctor, rosa vattenkokare från Plint, Elis overall från Mini Rodini. Stegpallen från Linnéas farmor och farfar har fått ny klädsel i mönstret Manhattan från Josef Frank.

Mycket bänkyta och förvaring stod på önskelistan för det nya köket. Och skafferiet i hörnet uppfyller definitivt det senare. ”Alla borde ha ett skafferi. Det sväljer ju hur mycket som helst! Det är perfekt för alltifrån papperssortering till saft och torrvaror, och superbra att slänga in grejer i när man behöver snabbstäda”, menar Linnéa. Hon och Simon är överens om att de nog aldrig kommer att byta ut köket. ”Simon pratar ibland om att han skulle vilja bygga nytt någon gång i framtiden, då skulle jag vilja ha ett exakt likadant kök i det nya huset. Det här är helt enkelt perfekt.”

Nu har vi så mycket saker att det nog får bli ’en in, en ut’ ett tag.

Annars är Linnéa inte den som drar sig för förändring. ”För mig är det viktigt att ha det fint omkring mig och jag älskar att fixa och göra om. Men vi köper det mesta begagnat och då känns det inte så farligt att byta ibland”, säger hon och pekar på några grå stolar vid köksbordet. ”Dem och en soffa är det enda vi har köpt nytt på väldigt länge. Resten är second hand eller älskat arvegods. Men nu har vi så mycket saker att det nog får bli ’en in, en ut’ ett tag.”

Linnéas inredningsintresse har egentligen alltid funnits, men det tog fart ordentligt när de flyttade till huset och Ebbe föddes. ”Som föräldraledig är man ju mycket hemma, då känns det extra viktigt att ha det fint omkring sig. Dessutom startade jag mitt Instagramkonto och upptäckte hur roligt det är att fota och visa upp det jag hade fixar och inreder”, säger hon och medger att hon självklart blir påverkad av trender, precis som alla andra. Men de biter liksom inte alltid. ”Nu går jag bara och väntar på att jag ska vilja ha mer mörka färger och naturmaterial. Och visst, jag kan tycka att det är jättefint, men samtidigt älskar jag det ljusa och färgglada som vi har här hemma. Jag gillar den lekfulla och opretentiösa känslan.”

Teakhyllan är arvegods från Linnéas mormor och morfar. Den inramade postern är köpt från @fiaelia på Instagram. Den runda asken har Linnéa klätt in med tapet. Gul tapet från Eco Wallpaper, vimpel från Un Nom.

Lille Elis är för liten för att ha en åsikt ännu, men Ebbe, som är tre, älskar alla färger och fina saker lika mycket som mamma. Inte minst dem i hans eget krypin. ”Ebbe är verkligen hemmakär i sitt rum och är särskilt förtjust i sin säng som vi hittade på loppis för ett tag sedan.” Om han vill ha en annan stil i rummet när han blir äldre kommer han så klart att få vara med och bestämma. ”Jag får hålla tummarna för att han inte väljer någon Star Wars-tapet bara. Det skulle jag ha svårt för”, erkänner Linnéa.

Varje gång jag är på loppis kollar jag efter nystan med mattrasor, så jag har ett ordentligt lager att plocka ifrån när jag blir virksugen igen.

I barnrummet vimlar det av exempel på Linnéas kreativitet. Girlanger och drömfångare av pärlplattor, en stor virkad pläd med mormorsrutor, den fina taklampan och en handsydd rya-kudde är bara några exempel. Och på flera ställen i huset ligger hennes egenvirkade mattor som härliga karameller på golvet. ”De flyttas runt lite här och var, där de behövs för att pigga upp för tillfället”, säger hon men berättar att mattproduktionen ligger lite på is just nu. ”Ja, du vet hur det är med två små, min tid och ork går mest åt till Elis och Ebbe. Men varje gång jag är på loppis kollar jag efter nystan med mattrasor, så jag har ett ordentligt lager att plocka ifrån när jag blir virksugen igen!”

Det är superviktigt att hela huset verkligen känns som hela familjens hem.

Mattorna är Linnéas eget projekt, men när det gäller andra saker till hemmet kollar hon alltid med Simon vad han tycker. ”Simon är världens bästa bollplank. Jag har tusen idéer och han, som är snickare i grunden, kan säga om det är praktiskt möjligt att genomföra. Vi gör allting tillsammans och båda är med på alla beslut vad gäller hemmet. Vi är också noga med att inreda så att barnen kan få vara överallt och leka. För det är superviktigt att hela huset verkligen känns som hela familjens hem.”


Case: Reportage Family Living. Copywriter: Karin Marks. Stylist: Malin Qvänstedt Myllymäki. Foto: Anna Hållams. Uppdragsgivare: Bonniers Tidskrifter.