Scandinavian Designers III

Kollektionstext för Boråstapeter

Övergripande kollektionstext samt beskrivande designer- och mönstertexter för Boråstapeters kollektion Scandinavian Designers III, lanserad i januari 2021.

Scandinavian Designers III

Det finns en fantastisk mönsterskatt i Skandinavien. Tapeter, men också textilier, målningar, ritningar och skisser. Många av dem är gömda och kanske till och med glömda, i lådor och kartonger där designern en gång lagt dem. Vi har fått äran att göra ett urval av de allra vackraste ur denna skatt – från några av våra största formgivare i modern tid – och sätta dem på tapet.

Mönstren är valda för sitt nyskapande, tidstypiska och samtidigt tidlösa uttryck. Sin stilsäkra självklarhet som sätter fingret på den alltid moderna skandinaviska stilen. Och självklart för att vi vet att de blir vackra på väggen och ger en unik känsla till ditt hem. Vissa av dem är redan välkända och älskade, andra är här för att nyupptäckas.

I denna tredje kollektion av Scandinavian Designers presenterar vi stolt ett nytillskott bland storheterna – den finska stjärnarkitekten Alvar Aalto. I hans sällskap finns sedan tidigare Stig Lindberg, Arne Jacobsen, Viola Gråsten samt Gocken och Lisbeth Jobs.

Scandinavian Designers III

Scandinavia holds a great treasure of patterns. Wallpapers as well as textiles, paintings, blueprints and sketches. Many of them hidden away or even forgotten, in drawers and boxes where the artist once put them. We had the honour to select a few of the most beautiful gems – from some of our most outstanding designers in modern times – and make them into wallpaper.

We have chosen the designs for their innovative, period style and yet classic look that pinpoints the ever contemporary Scandinavian trademark. And also, because we know they will add a unique atmosphere to your home, decorating the walls beautifully. Some of them are already well-known and loved; others are ready to be rediscovered.

The Scandinavian Designers III collection presents a new addition to the party of designer legends – the world-famous Finnish architect Alvar Aalto. He is accompanied by the existing names Stig Lindberg, Arne Jacobsen, Viola Gråsten, and Gocken and Lisbeth Jobs.


Alvar Aalto

När Alvar slog igenom som arkitekt i början av 1930-talet gjorde han det med en helt egen, nyskapande stil. Hans signum var böljande linjer och organiska former anpassade efter omgivningen, precisa detaljer och en stor kärlek till materialen. Genom åren kom han att rita en lång rad prestigefulla byggnader över hela världen. Men han var även designer, och i Sverige är han kanske ännu mer känd för sin ikoniska, vågformade glasvas och sina tidlösa möbler i ljust böjträ. Möblerna tillverkas än idag av inredningsföretaget Artek som Aino och Alvar Aalto var med och startade 1935. Ett arv som lever vidare och känns lika modernt idag som då.

Alvar had his breakthrough as an architect in the early 1930s, with his very own authentic expression. His trademarks were wavy shapes and organic forms in harmony with the surrounding nature, precise detailing and true devotion to the materials. Over the years he drew many prestigious buildings all over the world. But he was a designer as well. Outside of Finland, he is probably most known for items like his iconic wavy glass vase and his classic bentwood furniture. The latter is still produced by Artek, the furniture company cofounded by Aino and Alvar Aalto in 1935. A thriving legacy as contemporary today as it was then.


Case: Scandinavian Designers III. Copywriter: Karin Marks. Uppdragsgivare: Boråstapeter