Om Karin

Jag har alltid berättat historier. I skolans randiga skrivbok. I personliga radiointervjuer. I koncis copy. Alltid en story.

Jag växte upp i Dalarna med Astrid Lindgren som idol. Älskade att skriva lååånga sagor, spelade teater och började som ungdomsreporter på SR P3 som 13-åring.

Jag ville bli författare. Läste kommunikation på högskolan och började berätta andras historier – först som radioreporter och programledare i sex år. Det blev många långa intervjuer och lärde mig massor som jag har stor nytta av idag. Till exempel hur man pratar med och (inte minst!) lyssnar på människor.

Det blev copy och UX

Nu har jag jobbat som copywriter i 14 år (UX-writer sedan 2020) – i egen regi från 2014 och innan dess på PR-byrå. Jag driver också Textoteket – snabba texter från min penna, på Instagram och i egna produkter. Men författare har jag inte blivit. Än. Vi får väl se.

”Du skriver så fint”

Något jag ofta får höra. Smickrande! Jag tackar så klart, men mina texter för kund jobbar med mer än fina ord. De berättar spännande historier med företagets unika röst, gillas av Google och får läsaren att agera. Jag skulle nog säga att minst 80 procent av mitt jobb händer innan orden skrivs – i research och idéande, tonalitet och sökordsoptimering, etcetera med mera. Så att de ord som till slut kommer på pränt (eller skärm) verkligen känns – ordentligt och på riktigt.

Den viktiga rösten

Att kännas (och vara) äkta och gedigen är viktigt för mig. Precis som du vill känna och lita på en kompis vill du ju anlita eller shoppa hos ett företag som känns genuint och ärligt. Då handlar det inte bara om vad de säger, utan också om hur de säger det. I alla lägen. Med min kompetens som copywriter och UX-writer hjälper jag ofta företag att ta fram sin voice-and-tone (hur de ska låta) och ser till att rösten håller i alla kanaler, från första hej till orderbekräftelse.

Blandning ger mer

Jag jobbar mycket tillsammans med andra kreatörer, men tar självklart också uppdrag där bara text behövs. Mina kunder är både stora och små företag över hela landet, i många olika branscher – jag har jobbat med alltifrån tillverkningsindustri och fastighetsbolag till inredning, konstnärer och osttillverkare. Olika är kul och utvecklande! Och det ena spiller alltid över och inspirerar det andra.

Min plats i världen

Till vardags hittar du mig i min studio på gamla Tändsticksområdet i Jönköping. Här huserar jag tillsammans med min partner-in-crime, lilla pudeln Dante (väldigt snäll och likeable). Kom gärna och hälsa på.