Om Karin

Storyteller for life.

Jag har alltid berättat historier. I skolans randiga skrivbok, i personliga radiointervjuer, i koncis copy – alltid en story.

Jag växte upp i Dalarna med Astrid Lindgren som idol. Älskade att skriva långa sagor, spelade teater och började som ungdomsreporter på SR P3 som 13-åring.

Jag ville bli författare. Läste kommunikation på högskolan och började berätta andras historier – först som radioreporter och programledare i sex år. Det blev många långa intervjuer som lärde mig massor som jag har nytta av idag. Till exempel hur man pratar med och (inte minst!) lyssnar på människor.

Det blev copy och UX

Nu har jag jobbat som copywriter i 15 år (UX-writer sedan 2020) – i egen regi från 2014. Jag driver också Textoteket – snabba texter från min penna, på Instagram och i egna produkter. Men författare har jag inte blivit. Än. Vi får väl se.

”Du skriver så fint”

Det är något jag ofta får höra. Smickrande! Jag tackar så klart, men mina texter för kunder jobbar med mer än fina ord. De berättar spännande historier med företagets unika röst, gillas av Google och får läsaren att agera. Jag skulle nog säga att minst 80 procent av mitt jobb händer innan orden skrivs – i research och idéande, tonalitet och sökordsoptimering, etcetera med mera. Så att de ord som till slut kommer på pränt (eller skärm) verkligen känns – ordentligt och på riktigt.

Den viktiga rösten

Att kännas (och vara) äkta är viktigt för mig. Precis såsom du vill känna och lita på en kompis vill du ju shoppa hos eller anlita ett företag som känns genuint och ärligt. Då handlar det inte bara om vad de säger, utan också hur de säger det. I alla lägen. Med min kombinerade kompetens som copywriter och UX-writer hjälper jag ofta företag att ta fram sin voice-and-tone (hur de ska låta) och se till att rösten håller i alla kanaler, från första hej till orderbekräftelse.

Bred kunskap

Jag jobbar mycket tillsammans med andra kreatörer, men tar självklart också uppdrag där bara text behövs. Mina kunder är både stora och små företag över hela landet, i många olika branscher – jag har jobbat med alltifrån tillverkningsindustri och fastighetsbolag till inredning, konstnärer och osttillverkare. Olika är kul och utvecklande! Och det ena spiller alltid över och inspirerar det andra.

Mitt i Jönköping

Till vardags hittar du mig i min studio på gamla Tändsticksområdet i Jönköping. Här huserar jag tillsammans med min partner-in-crime, lilla pudeln Dante (väldigt snäll och likeable). Kom gärna och hälsa på.

Karin i studion

Vill du höra mig prata om mitt jobb?

I mars i år var jag gäst i Copypodden.

Mattias Åkerberg och jag pratar om att sätta foten  utanför ramen, om hur viktigt det är med en autentisk röst och att låta saker ta tid. Vi pratar om förarbetet, som är som allt under ytan på ett isberg, och ”skrivet” som alltid kommer sist. Och så läser jag några av mina texter högt. (Och berättar varför det är en bra grej.)