10 säkra sätt att bota skrivkramp

Ibland är skrivkrampen ett faktum. Och fasen så jobbig!

Är det något som drabbar fler än mig, måntro? 

Här är 10 sätt att prova för att lösa upp den envisaste av kramper. Prova och hitta det som funkar för dig:

 

1. Starta löjligt litet 🍤

Börja med något smått som egentligen inte betyder något. En lista över dina favoritböcker eller några tankar om vad du åt till frukost. Poängen är att komma igång, sedan är det ofta lättare att fortsätta.

2. Flödesskriv goja en stund 🦜

Sätt en timer – säg 10 minuter – och skriv utan att tänka eller ändra något. Låt orden bara komma och strunta i om det är bra eller dåligt. Det viktiga är att ta sig över de första hindren och bara GÖRA. Det kan faktiskt hända att du hittar guldkorn där i gojan.

3. Byt miljö 🏝️

Sätt dig på ett café, i en park eller bara i ett annat rum. En ny miljö ger nya tankar. Ibland är en liten tweek allt som behövs för att inspirationen ska komma.

4. Skriv för hand ✍️

(Det här är jag själv dålig på, men ett råd jag ofta hör, så det är säkert bra.) Det är ju tydligen något speciellt med att skriva med penna och papper. Mer verkligt liksom. Prova att skriva några sidor i en anteckningsbok, utan press. Det kan göra att orden känns friare och mindre pressade.

5. Shake it, baby! 💃

Det är (nästan) oundvikligt att sitta still när man skriver. Men vår hjärna behöver rörelse för att vakna. Så ta en promenad, stretcha lite, dansa runt i rummet – vad som helst som får blodet att cirkulera. Ofta är det precis vad som behövs för att tankarna ska klarna.

6. Skifta fokus 🤠

När du är fast, testa att skriva om något helt annat. En minnesbild från barndomen, en dröm du haft eller ett samtal du överhörde på bussen i morse. Att byta ämne kan hjälpa för att släppa prestationskraven och känna att det faktiskt är kul att skriva.

7. Bolla högt 📣 

Ibland hjälper det att säga sina tankar högt. Berätta för en kompis, kollega, AI eller han framför dig i ICA-kön, om vad du försöker skriva. Ofta klarnar idéerna när man hör sig själv förklara dem. Och kanske får du värdefull feedback eller nya perspektiv.

8. Skaffa en liten ritual ☕

En å så liten ritual för att komma i stämning är ej att underskatta. Förslag: tänd ett ljus, brygg en kopp kaffe, sätt på en viss spellista. Gör samma sak varje gång så fattar hjärnan att nu är det dags skriva.

9. Det måste inte vara pefrekt 🙃

Perfektionismen (den lille jäkeln) kan nog vara det största hindret för att kreativiteten ska dansa. Säg åt dig själv att du FÅR skriva dåligt. Du kan alltid gå tillbaka och redigera senare. Det viktigaste är att få ut orden.

10. Hjärnstorma 🌪️

(Ja, så vill Svenska Akademien att vi ska kalla det 😂) Brainstorma alltså – skriv ner alla idéer du kan komma på, utan att tänka särskilt mycket eller bedöma dem. Låt det bli en lång lista, som en karta över dina tankar. Någonstans där kan du mycket väl hitta något att jobba vidare med. 💫