Bostadstexter

Mäklarbyrån Västanhem säljer inte objekt, de säljer hem. Samma-lika säger vissa. Det tycker inte de. Jag har jobbat med dem nästan från start 2014 och har bland annat skrivit bostadstexter till lägenheter och villor som de sålt under åren. Inte som vanliga mäklartexter, utan mer storytelling som beskriver hur livet kan komma att se ut för den som flyttar in.

 

Fortunagatan 25

SOCIALA SOLKATTENS HÖJDLÄGE

Så nära vimlet i stan du kan komma. Men tre trappor upp blir det ljuvligt lugnt. Tre rum och kök i öppna kvadrat med skönt stor balkong och insyn nära noll. Tänk att en kan få ha det så gött!

Tänk dig en fredag i juni. Det är ljummet ute men regnet hänger i luften. Snart kommer vännerna på middag. Ni hade planerat grillning nere på gården, men det får nog bli mysigt häng på den inglasade balkongen i stället. Den är stor nog så det går lika bra. Det mesta till maten är fixat, och det sista är ju trevligt att hjälpas åt med tillsammans. Det är en av de bättre sakerna med lägenheten, att den är social och har så bra med plats. Din bättre hälft står i duschen och sjunger så du passar på att sträcka ut dig på sängen i sovrummet några minuter. Bara blunda, inte somna. Annars sover man väldigt gott här, gatan utanför är lugn som pålandet (nästan) och dessutom många meter nedanför. ”Men kom igen, de är på väg upp i hissen!” En lekfull smäll på armen med en blöt handduk får dig klarvaken på en millisekund. Minuten senare hälsar ni vännerna välkomna i hallen och kvällen kan börja.

 

Grenadjärgatan 9

TEGELBITEN FAMILJERYMD

Skratten kommer flygande mot dig så fort du öppnar dörren och stiger in. Skratten från ett helt gäng tonåringar som hänger i vardagsrummet. Du ställer ner de tunga matkassarna och sträcker på ryggen. Tänker att vad härligt det är att ha ett hem som många vill komma till. Ett hem som har plats för alla, oavsett om man vill vara tillsammans eller dra sig undan.

Många blir förvånade när de kommer hit första gången, huset ser ju inte så stort ut på utsidan. Och när de kommer in i vardagsrummet tappar de flesta hakan. 60 kvadratmeter med öppet upp i nock och glaspartier från golv till tak! Det är hela familjens absoluta favoritrum, från morgonkaffet i solen på tröskeln till långa, sena kvällar i förtroliga samtal eller Monopol-matcher som aldrig vill ta slut. Rummets storlek gör också att resten av husets rum (som är lite mindre) känns ännu mysigare. Inte minst sovrummen på övervåningen. Alla har olika karaktär och passar familjens olika personligheter perfekt. Du bär in matkassarna i köket, ställer mjölken i kylen och sätter igång bryggaren. Du ska snart börja med middagen, men först en kopp kaffe i eftermiddagssolen på uteplatsen. Det är du värd.

 

Egnahemsvägen 1

SPRILLANS LUFTIG FRÄSCHING

Du ställer ner den tunga flyttkartongen och ser dig omkring. Äntligen står du i ert nya hus! Sprillans nytt och alldeles oanvänt. Här har inga busiga ungar ritat på väggarna (än). Här har inga märken gjorts i golvet eller vinfläckar fastnat på köksbänken (än). Det är sådant som kommer sedan, när livet flyttar in.

Du ser dig omkring. Ser framför dig alla trevliga middagar ni ska ha med vännerna. Det stora kombinerade kök- och vardagsrummet är precis sådär härligt stort att det kan ta hand om både tjocka släkten och halva vänskapskretsen utan att det blir trångt. Sommartid kan man förstås öppna ut mot baksidans uteplats och flytta ut hela sällskapet. Med tanke på det är det kanske rätt läge nu att sälja in din idé om att köpa den där härligt jättestora gasolgrillen som du har drömt om. Med ett leende på läpparna går du ut efter ännu en flyttkartong i bilen.

Visst är det lite jobb med att flytta. Men när det bara handlar om att bära in grejerna och sedan är allt fix-färdigt, då känns det ju nästan som semester.

 

Datum